Internet prin Fibra Optică

Internet prin fibră optică – FTTH

 

FTTH sau fiber to the home, se referă la utilizarea unui cablul din fibră optică care înlocuiește firul de cupru standard. Acesta retea, denumita GPON (gigabit passive optical network) poate transporta servicii de bandă largă de mare viteză care integrează voce, date și video. Ea asigură legătură directă la sediul operatorului de la maxim 20km, fiind imun la intreruperi de curent si la descarcari electrice (furtuni, avarii Electrice etc.)

Aria de acoperire a rețelei noastre de fibră optică

 • Târgu Secuiesc
 • Cernat
 • Turia
 • Sânzieni
 • Petriceni
 • Casinu Mic
 • Valea Seacă
 • Lunga
 • Tinoasa
 • Săsăuși
 • Poian
 • Belani
 • Lutoasa
 • Mereni
 • Estelnic
 • Valea Scurta

Informații despre viteza internetului

Procedura de masurare a vitezelor pentru serviciul de acces la internet fix si conditii prealabile necesare pentru obtinerea vitezei maxime de transfer al datelor.

 

A. Viteza minima de transfer al datelor, viteza maxima de transfer al datelor si viteza de transfer al datelor disponibila in mod normal pot fi atinse cu respectarea cel putin a urmatoarelor conditii (“Conditii prealabile”):

(i) detinerea sau achizitionarea unui serviciu de internet fix care poate asigura accesul la viteza maxima de transfer si viteza de transfer al datelor disponibila in mod normal;

(ii) conexiune prin cablu Ethernet;

(iii) oprirea serviciului Wi-Fi;

(iv) utilizarea unui singur PC;

(v) oprirea oricaror altor programe sau aplicatii care genereaza trafic de date (filesharing, streaming, browsing de orice fel, messaging, etc);

(vi) utilizarea Windows 10 sau superior, Linux sau Mac OS;

(vii) inexistenta unor incidente in retea cauzate de terti sau datorate lucrarilor de mentenante in retea.

(viii) indeplinirea conditii minimale privind echipamentele: procesor Intel i5 2,5 GHz (2 core) sau echivalent, 4GB RAM, hard disk de tip SSD, Windows 10 sau superior, Linux sau Mac OS.

 

B. Viteza de transfer a datelor disponibila in mod normal poate fi obtinuta in marea majoritate a timpului in care este utilizat serviciul de acces la internet fix, in special in afara orelor de varf reprezentate de intervalul 20:00 – 23:00, in timp ce viteza maxima de transfer a datelor poate fi obtinuta cu o probabilitate crescuta in intervalul 00:00 – 18:00, obtinerea vitezelor depinzand de respectarea Conditiilor prealabile de mai-sus. Factori care pot afecta rezultatele masuratorilor: distanta fata de serverele, media incarcarii procesorului in timpul testului a depasit valoarea de 60%, exista mai putin de 2 Gigabytes memorie RAM libera.

 

C. In vederea masurarii vitezelor pentru serviciul de acces internet fix, Clientul va parcurge urmatoarele etape:

 

Clientul va efectua masuratori pe site-ul netpont.ro dupa cum urmeaza:

 

a. in vederea constatarii unor diferente importante intre vitezele din contract si performanta reala a serviciului, Clientul va efectua 6 masuratori in decursul a 24 de ore, dintre care cel putin una trebuie sa fie facuta in intervalul 23:00 – 07:00 si maximum 2 masuratori sa fie in intervalul 20:00- 23:00. Masuratorile trebuie sa fie efectuate la intervale de minimum doua ore distanta intre ele. Se considera diferenta importanta daca cel cel putin doua masuratori nu ating valoarea minima a vitezei de transfer indicata in contract sau cel putin jumatate din masuratori inregistreaza valori care nu depasesc 50% din viteza disponibila in mod normal indicata in contract.

b. in vederea constatarii unor diferente permanente sau care se repeta la intervale regulate intre vitezele indicate prin contract (viteza disponibila in mod normal, viteza minima, respectiv viteza maxima de transfer al datelor) si performanta reala serviciului, Clientul va realiza masuratori cel putin 5 zile (dintre care, cel putin o zi de week-end) in decursul a maximum 7 zile consecutive, efectuând minimum 6 masuratori pe zi, dintre care cel putin o masuratoare din fiecare zi în intervalul orar 23:00-07:00 si maximum 2 masuratori sa fie in intervalul 20:00-23:00. Masuratorile trebuie sa fie efectuate la intervale de minimum doua ore distanta intre ele.

Se considera o diferenta permanenta sau care se repeta la intervale regulate daca:

a. cel putin jumatate din masuratori nu ating viteza de transfer al datelor disponibila in mod normal;

b. daca viteza de transfer atinsa de utilizator este mai mica decat valoarea minima a vitezei de transfer a datelor in cel putin doua masuratori;

c. nicio masuratoare nu atinge viteza maxima de transfer al datelor.